Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΟΤΕΣ ΛΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ....

...ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΟΒΟΥΝ ΒΟΛΤΕΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΡΒΕΤΑ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΦΗΡΕΑ
Τουρκική κορβέτα παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά του Σουνίου και αυτή τη στιγμή πλέει στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα δυτικά της Σερίφου. Πρόκειται για νυχτερινή "εισβολή" στα θνικά χωρικά ύδατα ταυτόχρονα με αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κυπριακή ΑΟΖ με το ερευνητικό σκάφος "Barbaros" να διεξάγει έρευνες με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία εκδόθηκε πρίν από λίγο "η τουρκική κορβέτα “Βuyucada”,
προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε την 4 Νοε (03:00) σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα στα στενά Καφηρέα. Στη συνέχεια κινούμενη με Νότια και Νοτιοδυτική πορεία διήλθε μεταξύ ν.Κέας και ν.Κύθνου.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του".

Πρόκειται σαφώς για μία άκρως προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα νύχτα ή οποία μπορεί να αποτελεί και κίνηση αντιπερισπασμου σε απάντηση της αποστολή ελληνικού υποβρυχίου και ΤΠΚ στην Κυπριακή ΑΟΖ απέναντι στον τουρκικό στολίσκο που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος "Barbaros".

H ενέργεια αυτή της Άγκυρας αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις και θέτει σε συναγερμό κυρίως τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις καθώς δεν αποκλείεται κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ίσως και θερμό επεισόδιο.

Δεν είναι τυχαίο πώς η τουρκική πρόκληση ήρθε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια ότι, "η Ελλάς κρατά στο ένα χέρι κλάδο ελιάς και στο άλλο ξίφος. Ξίφος δικαίου, αλλά ξίφος"

ΤΟΥΡΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Σαφές μήνυμα στη γείτονα χώρα πως οι προκλητικές αντιδράσεις της για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο συνιστούν παραβίαση της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου αλλά και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δημιουργούν μια ακόμη κρίση στην ευρύτερη περιοχή έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ.

Προκλητική ήταν η απάντηση βουλευτή του κόμματος Ερντογάν. Μέσα στην Ελληνική Βουλή ο Οσμάν Ασκίν Μπακ ούτε λίγο - ούτε πολύ μίλησε για μονομερείς ενέργειες της Κύπρου. "Το "Μπαρμπαρός" διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου" δήλωσε χαρακτηριστικά.
newsit-defencenet