Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Η αποκωδικοποίηση της συνέντευξης Πούτιν και τα μηνύματα προς την Δύση

Πούτιν: Δεν θα διεκδικήσουμε την… Αλάσκα
Twitter@EmOikonomidis 
3 ώρες και 56 λεπτά… Τόσος χρόνος χρειαζόταν τελικά για να σβήσει ο μύθος του Χένρι Κίσινγκερ, ως του πολιτικού που άφησε ένα τόσο ευκρινές αποτύπωμα στις διεθνείς εξελίξεις, επηρεάζοντας σε καθοριστικό βαθμό τη διαμόρφωσή τους. 
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απαντούσε επί σχεδόν 4 ώρες στον καθιερωμένο ετήσιο “μαραθώνιο” ερωτήσεων και απαντήσεων που δίνει, και όσα είπε επιβεβαίωσαν ότι ο άλλοτε πράκτορας της KGB είναι ο ηγέτης με την πιο βαριά σκιά στη σημερινή ανθρωπότητα.


Από την αλλαγή συνόρων στον πλανήτη, με την αναίμακτη αφαίρεση της Κριμαίας από την Ουκρανία, μέχρι την αποτροπή του πολέμου στη Συρία, και την ειρηνική διευθέτηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δικαιούται να διεκδικεί τον τίτλο του πιο παρεμβατικού πολιτικού στον πλανήτη. Η Άνγκελα Μέρκελ τον ακολουθεί, με τη φυσική και αυτονόητη ωστόσο σχέση ισορροπίας ενός Σοβιετικού και μιας Ανατολικογερμανίδας. Ενός άνδρα που ανδρώθηκε στην KGB, και μιας γυναίκας η οποία κατάφερε να κρύψει κάτω από το χαλί της θυελλώδους πολιτικούς ανέλιξής της, τις… ουρές ενός παρελθόντος με “γρατζουνιές” από τη ΣΤΑΖΙ. 
Ο Πούτιν είχε.. τις στιγμές του σε αυτή την ιδιότυπη “ανάκριση”: 
- Κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί στρατιωτικές δυνάμεις κατά των πολιτών του. Και… μουρμούρισε ότι ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς δεν έφτασε ποτέ σε τέτοια άκρα. 
- Ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν έχει στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Και ότι δεν επιθυμεί τον διαμελισμό της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας. 
- Έδειξε… συμπάθεια για τη Γιούλια Τιμοσένκο: “Την γνωρίζω προσωπικά. Έχει υποστεί πιθανόν κλονισμό, αν κρίνω από όσα έλεγε, ζητώντας να πυροβολούν Ρώσους στον δρόμο”. 
- Υπενθύμισε ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Και ζήτησε να τα βρουν οι Ουκρανοί μεταξύ τους, αντί να ζητούν από τη Ρωσία να συμβιβαστεί. 
- Τόνισε ότι η Ρωσία δεν πήρε την Κριμαία με τη βία, αλλά διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε 0ι πολίτες της να αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον τους. 
- Εξήγησε ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τη Μόσχα να διατηρήσει “πόδι” στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να αποκόψει τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα. 
Τα… καλύτερα ωστόσο τα κράτησε για τις στιγμές όπου οι απαντήσεις κινούνται στην εξαιρετικά λεπτή ισορροπία “μεταξύ σοβαρού και αστείου”. Δηλαδή, εκεί όπου λέγονται τα πλέον σοβαρά πράγματα, υπό τον μανδύα του… χιούμορ. 
- “Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θα χτίσουμε ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα”, είπε. Και εννοούσε… ότι θα μπορούσαν. 
- “Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μπορούν να επεμβαίνουν κατά βούληση σε όλο τον κόσμο, όπως έκαναν στο Ιράκ, τη Λιβύη, και αλλού. Ενώ εμείς δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντά μας”, είπε. Και εννοοούσε… τις χώρες που βρίσκονται δίπλα στην πόρτα της Ρωσίας. 
- “Ο Ομπάμα θα με έσωζε, αν έβλεπε ότι πνίγομαι την ώρα που κολυμπάω”, είπε. Και εννοούσε… ότι ούτε τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είχε την ευκαιρία να απαλλαγεί από την παρουσία του. 
- “Δεν θέλουμε την Αλάσκα. Δεν θα τη διεκδικήσουμε. Την πουλήσαμε κάποτε. Έχουμε αρκετά κρύα μέρη στη Ρωσία”, είπε. Και εννοούσε… ότι η σημερινή Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το… εξοχικό της Αμερικής. 
- “Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ηχογράφησε μια συνομιλία μας, και τη διέρρευσε στον Τύπο. Πώς μπορώ να εμπιστευτώ αυτόν τον άνθρωπο;”, αναρωτήθηκε. Και εννοούσε… ότι ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε και με τη βούλα. 
- “Η Δύση θα ματώσει, αν ανοίξει ενεργειακό πόλεμο μαζί”, είπε. Και εννοούσε… αυτό ακριβώς που είπε, κουνώντας το δάχτυλο της απειλής κυρίως προς την Ευρώπη. 
Το tipping point που έκανε τη συνέντευξη Πούτιν να περάσει στην Ιστορία ωστόσο, ήταν η στιγμή της ερώτησης που δέχτηκε μέσω YouTube από τον… Έντουαρντ Σνόουντεν. Το “βαθύ λαρύγγι” που πλήγωσε με μη αναστρέψιμο τρόπο το γόητρο των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας τις παρακολουθήσεις της NSA σε ολόκληρο τον πλανήτη. 
Η ερώτηση του Σνόουντεν αφορούσε στο κατά πόσο η Ρωσία έχει παρακολουθήσει πολίτες, και έχει κρατήσει αρχεία των παρακολουθήσεων αυτών. Η απάντηση του Πούτιν, με ουσία το “εμείς δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο”, ήταν η τελευταία πινελιά σε έναν… πίνακα επικοινωνιακής ζωγραφικής. 
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία δέχτηκε στο έδαφός της τον Σνόουντεν, και του προσέφερε άσυλο, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα έθετε διλήμματα του στυλ “εγώ ή αυτός”. 
Η δε ερώτησή του προς τον Πούτιν, ήρθε μερικές μέρες μετά την απονομή του βραβείου Πούλιτζερ στην “Washington Post” και την “Guardian”, για τη δημοσιογραφική έρευνα που στηρίχτηκε στις δικές του αποκαλύψεις. 
Καληνύχτα και καλή τύχη στην… παιδική χαρά των Βρυξελλών και των υπόλοιπων ελλειμματικών ηγεσιών του πλανήτη, όπως θα έλεγε παραφρασμένα ο Έντουαρντ Μόροου. 
ysterografa.gr