Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ! ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ!

Ξαναφέρνουν τον αντιρατσιστικό νόμο! Ενισχυμένο κιόλας μάλιστα! Μέχρι και άδειες παραμονής σε όσους καταγγέλουν Έλληνες

Πρόταση νόμου για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση επαναφέρει τις ρυθμίσεις του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είχε επεξεργαστεί αρχικά νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη, το οποίο κατατέθηκε στην προηγούμενη Βουλή και εγκρίθηκε από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το Δεκέμβριο του 2011, χωρίς ωστόσο να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.


Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, με τις διατάξεις του σχεδίου επιδιώκεται κατ' αρχήν η εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της Ε.Ε., η οποία έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008. Η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της απόφασης - πλαίσιο έπρεπε, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, να έχει λάβει χώρα έως το Νοέμβριο του 2010.

Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με την ευθύνη νομικών προσώπων, όταν οι αξιόποινες πράξεις που τελούνται από φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποδοθούν σε αυτά και τη διεύρυνση των επιβαρυντικών περιστάσεων που ορίζονται στο άρθρο 79 παρ. 2 εδάφιο τρίτο ΠΚ όπως και το σχέδιο νόμου. Η διάταξη αυτή εμπλουτίζεται και με άλλες ρυθμίσεις όπως: την αύξηση του πλαισίου ποινής, την απαγόρευση μετατροπής και αναστολής της ποινής, την υποχρεωτική επιβολή της παρεπόμενης ποινής της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, την θέσπιση κωλυμάτων διορισμού, την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων και την απαλλαγή των θυμάτων από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου πολιτικής αγωγής, την παροχή νομικής βοήθειας στα θύματα και την εφαρμογή της διαδικασίας του ν. 4022/2011 στα κακουργήματα αρμοδιότητας τριμελούς εφετείου.

Στην πρόταση νόμου περιλαμβάνονται και μία σειρά νέων διατάξεων, οι οποίες, όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως απαραίτητες, όχι μόνο για την προστασία των αλλοδαπών και μη θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της διάχυτης βίας και σοβαρής εγκληματικότητας κάθε είδους.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν την διευκόλυνση της πρόσβασης αλλοδαπών θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων σοβαρών εγκλημάτων στη δικαιοσύνη, με την υπό προϋποθέσεις και κατόπιν διάταξης Εισαγγελέα χορήγηση σε αυτούς άδειας διαμονής, την αναστολή της απέλασής τους και της διαδικασίας επιστροφής τους.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.