Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανική εφημερίδα:«Αποτυχημένοι σωτήρες» οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα


Με τον τίτλο «αποτυχημένοι σωτήρες» η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εκαπέλυσε δρυμύ κατηγορώ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αναποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Μάλιστα η εφημερίδα προτείνει έξοδο της χώρας από το ευρώ ή την εκπόνηση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την πικρή αλήθεια. Δύο χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο για την ελληνική κρίση είναι σαφές: Έτσι δεν μπορεί να σωθεί χώρα, έτσι βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο πουθενά. Το πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε τη χώρα κατευθείαν στη φτώχεια και τη νομισματική ένωση σε αδιέξοδο.

«Όλοι φέρουν ευθύνη γι' αυτήν την καταστροφή, ιδιαίτερη είναι ωστόσο η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προέταξε σκληρό τόνο και επέβαλε αργότερα, ότι θα έπρεπε να απαλλάξουν οι τράπεζες την Ελλάδα από ένα μεγάλο μέρος των χρεών της. Αυτό είναι γενικά σωστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έκανε το χάος μεγαλύτερο, καθώς εδώ και εβδομάδες διεξάγονταν πάνω από όλα διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, γεγονός που μπλόκαρε άλλες αποφάσεις και προκάλεσε γενικευμένη δυσθυμία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχουν δύο τρόποι επίλυσης για το «ελληνικό πρόβλημα»: ο ένας είναι η αποχώρηση της χώρας μας από το κοινό νόμισμα, ενώ η εναλλακτική επιλογή είναι ένα αποφασιστικό και ακριβό, «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης.

Καταλήγοντας η Süddeutsche Zeitung αναφέρει σκωπτικά πως «φυσικά υπάρχει και μία τρίτη δυνατότητα, η χειρότερη όλων: να συνεχιστεί η πρακτική που εφαρμόστηκε ως τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.