Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ορφάνεψαν οι φαντάροι του Έβρου - Απεβίωσε η Κυρά των Μαρασίων.

 
 
Ορφάνεψαν οι φαντάροι του Έβρου. Η κηδεία της «μάνας των φαντάρων», της Βασιλικής Λαμπρίδου, γνωστής και ως «Κυρά των Μαρασίων», τελέστηκε το μεσημέρι της 20ής Ιουνίου στα Μαράσια του Έβρου, όπου πλήθος κόσμου της είπε το τελευταίο αντίο.

Η Βασιλική Λαμπρίδου γεννήθηκε το 1904 στην Ανατολική Θράκη. Σε νεαρή ηλικία γνώρισε την προσφυγιά, όταν η οικογένειά της εκδιώχθηκε από την πατρίδα της από τους Τούρκους. Αρχικά κατέφυγαν στην Αδριανούπολη, ενώ αργότερα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, στο Ελληνοχώρι του Διδυμότειχου κι έπειτα στο Σάκο της Νέας Ορεστιάδας.  Έκανε 4 παιδιά, εκ των οποίων τα τρία τα έχασε σε νεαρή ηλικία κι έκτοτε ανέλαβε το ρόλο της «μάνας των φαντάρων», αφού φρόντιζε και μαγείρευε για τα στρατευμένα Ελληνόπουλα του Έβρου. Πάντα στο σπίτι της θα έβρισκαν μια ζεστή, φιλόξενη γωνιά.

Το 1962 εγκαταστάθηκε μόνιμα στον ακριτικό οικισμό των Μαρασίων και κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία στο φυλάκιο κοντά στο σπίτι της, κάνοντας αισθητή την παρουσία της και δηλώνοντας περήφανα πως αυτή η γη είναι ελληνική. Προκλητικά είχε τη γαλανόλευκη να κυματίζει μπρος στη μύτη των Τούρκων, από τους οποίους τόσα είχε τραβήξει, δείχνοντάς τους πως δεν τους φοβόταν, θυμίζοντάς τους πως είμαστε ακόμα εδώ και πως θα επιστρέψουμε.

Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Στρατό Ξηράς, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία. Στην κηδεία της παρευρέθησαν ο αρχηγός του ΓΕΣ και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία αξιωματικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.