Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ζωντανεύει ο εφιάλτης των στεγαστικών δανείων στον Ευρωπαϊκό Νότο (και στην Ελλάδα).



Ένα από τα μεγαλύτερα think tanks των Βρυξελλών απευθύνει με έκθεση του προειδοποιητικό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωζώνης αλλά και προς τις διοικήσεις των τραπεζών. Γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η κατάρρευση θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αδυναμία τακτοποίησης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από στεγαστικά δάνεια. Τα οποία, θεωρούνται και είναι, εν πολλοίς "κινούμενες βόμβες".

Ο λόγος; Η μεγάλη κατά κεφαλή έκθεση των ευρωπαίων του φτωχού νότου σε αυτά. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι στην Ιρλανδία αναλογεί σε κάθε πολίτη ποσό 24.000 ευρώ, στην Ισπανία 14.000, στην Πορτογαλία 11.000, στην Ελλάδα 7.000 και στην Ιταλία 6.000 ευρώ, πάντα από στεγαστικά δάνεια. Αν "αύριο" οι δανειολήπτες δήλωναν παύση πληρωμών, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αγορά ακινήτων στη γηραιά ήπειρο θα κινδύνευε να υποστεί ότι οι ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.
Όταν χρειάστηκαν να πέσουν στην αγορά τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα αποθεματικά της Fed για να διασωθεί η αμερικανική οικονομία από μια συνολική πτώχευση. Στην περίπτωση της Ευρώπης, όμως, θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο για τη διάσωση της ΟΝΕ; Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο, όμως, μελετάται πλέον πολύ σοβαρά, καθώς οι πιθανότητες να αρχίσει να "εφαρμόζεται" στην πράξη, είναι κάτι παραπάνω από μεγάλες. Κι αυξάνουν όσο περνάει ο καιρός και λύση στα προβλήματα χρέους δεν βρίσκεται. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα της, η Ελλάδα έχει μικρότερη έκθεση σε αυτόν τον κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες χώρες των PIGS.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.