Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΗΛΙΟΣ ΘΕΟΣ...ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ Π.Α ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ

 Έπεσαν νεκροί εκτελώντας το καθήκον τους στην Πατρίδα ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο και ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη
Εμπειροι πιλότοι με περισσότερες από 1.000 ώρες πτήσης ήταν ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών και ο επίσης σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, που βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 50 της 341 Μοίρας στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε και συνετρίβη κατά τη διαδικασία της απογείωσης από την αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.


Ο σμηναγός (Ιπτάμενος) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, ήταν έγγαμος με ένα γιο. Ο σμηναγός Λάσκαρης είχε σύνολο 1.459 ωρών πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Ο σμηναγός (Ιπτάμενος) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, ήταν έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη. Ο σμηναγός Ζάγκας είχε σύνολο 1.128 ωρών πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.
Οι δύο άτυχοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και ακόμη 39 στελέχη της ΠΑ που αποτελούσαν το ελληνικό κλιμάκιο που συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, επρόκειτο να παραμείνουν επί ισπανικού εδάφους επί περίπου ένα μήνα.
Το λεγόμενο TLP επρόκειτο να διαρκέσει από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, διάστημα κατά το οποίο τα 41 στελέχη της 341 Μοίρας από την 111 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, επρόκειτο να μείνουν στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.
Λέγεται ότι η σύζυγος του σμηναγού Ζάγκα παρακαλούσε τον άντρα της να μην την αφήσει μόνη της για το διάστημα το ενός μηνός που επρόκειτο να διαρκέσει η άσκηση επειδή το ένα παιδί τους είναι νεογέννητο…
Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις
Στην Αθήνα, με εντολή του απερχομενου υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, και έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 29 Ιανουαρίου 2015, για το τραγικό γεγονός της 26ης Ιανουαρίου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οι δύο ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας Παναγιώτης Λάσκαρης και Αθανασιος Ζάγκας.
Στην Ισπανία και ο αρχηγός ΓΕΑ
Στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπου ήδη βρίσκεται ο υπ” αριθμόν 2 της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης μεταβαίνει σήμερα και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.
«Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων του τραγικού δυστυχήματος της 26ης Ιανουαρίου 2015, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, θα μεταβεί σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2015, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΑ.
protothema.gr