Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.



Πρόσθετες φορο-επιβαρύνσεις για όσους έχουν παιδιά

Του Σπύρου Δημητρέλη
Μεγαλύτερη επιβάρυνση, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, θα έχουν οι φορολογούμενοι με παιδιά σε σχέση με τους άγαμους και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά. Αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου που αφορούν το νέο αφορολόγητο όριο. Μάλιστα οι διατάξεις αυτές τροποποιήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών προς το ευνοϊκότερο για τους φορολογούμενους με παιδιά καθώς από την αρχική διατύπωσή τους οδηγούσαν σε εξωπραγματικές επιβαρύνσεις.

Ειδικότερα με βάση τις τελικές διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το αφορολόγητο όριο ορίζεται:

- στα 8.000 ευρώ για τους άγαμους φορολογούμενους και όσους δεν έχουν παιδιά και οδηγεί σε επιβάρυνσή τους κατά 400 ευρώ ετησίως.

- στα 10.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο ενώ με βάση την φορολογική κλίμακα του 2010 το αφορολόγητο όριο ήταν 13.500 ευρώ. Από τη μείωση αυτή ο φορολογούμενος με ένα παιδί επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 470 ευρώ.
- στα 12.000 ευρώ εάν έχει δυο παιδιά (ενώ ήταν 15.000 ευρώ). Με βάση αυτή τη μείωση ο φορολογούμενος με δυο παιδιά επιβαρύνεται με 540 ευρώ επιπλέον φόρο εισοδήματος ετησίως.

- στα 20.500 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά (ενώ ήταν 23.500 ευρώ). Για τους τρίτεκνους προκύπτει επιπλέον φόρος εισοδήματος 750 ευρώ ετησίως.
- για καθένα από το τέταρτο παιδί και τα επόμενα το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 2.500 ευρώ. ΄Ετσι, ο φορολογούμενος με τέσσερα παιδιά καρπώνεται αφορολόγητο όριο 23.000 ευρώ ενώ με τη φορολογική κλίμακα του 2010 το αφορολόγητο όριο εισοδήματός  τους διαμορφωνόταν στα 25.500 ευρώ. Ο πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά επιβαρύνεται με 650 ευρώ.


spiros.dimitrelis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.