Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ Κ@Λ@Ι : Αλβανος Έντι Ράμα: Η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς


ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ Ο ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ
Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Αθήνα κάποτε κατοικούνταν κυρίως από αλβανόφωνους - Πώς συγκρίνει την Αθήνα με την Χειμάρρα και τι λέει για τον αρχιεπίσκοπο Δούσμανη και τον Μοροζίνι. Φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Αθήνα κάποτε κατοικούνταν κυρίως από αλβανόφωνους - Πώς συγκρίνει την Αθήνα με την Χειμάρρα και τι λέει για τον αρχιεπίσκοπο Δούσμανη και τον Μοροζίνι
Με προκλητικό τρόπο αντέδρασε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα.
Ο Έντι Ράμα με ανάρτησή του στο Facebook, δηλώνει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό, αλλά αναφέρει ακόμα ότι η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook, μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, υποστηρίζοντας ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια χάρη σε έναν Αλβανό, τον Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους Ενετούς να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός») μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δούσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά. Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός», γράφει ο Έντι Ράμα.


Πώς ο Αλβανός πρωθυπουργός παραχάραξε την Ιστορία
Η άγνοια του Έντι Ράμα για τα ιστορικά γεγονότα αποκαλύπτεται από τον ισχυρισμό του ότι η Ακρόπολη δεν βομβαρδίστηκε. Η αλήθεια είναι ότι το 1687 οι ενετικές δυνάμεις του Μοροζίνι έριξαν ρουκέτα στην Ακρόπολη η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στον Παρθενώνα.
Επιπλέον, ο Γεώργιος Δούσμανης τον οποίο επικαλείται ο Έντι Ράμα δεν ήταν αρχιεπίσκοπος της Αθήνας αλλά επίσκοπος. Την εποχή εκείνη άλλωστε η Αθήνα δεν είχε αρχιεπίσκοπο αφού η Ελλαδική Εκκλησία δεν ήταν ακόμη αυτοκέφαλη. Επιπλέον αμφισβητείται ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι ο Γεώργιος Δούσμανης ήταν Αλβανός. Η καταγωγή του ανθρώπου που είχε διατελέσει επίσκοπος Αθηνών το 1687 ήταν από την Κέρκυρα.
Δείτε τι αναφέρουν οι ιστορικές πηγές
Το 1687, οι Βενετοί υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, όχι απλά πολιόρκησαν την Αθήνα και την Ακρόπολη, αλλά έπληξαν με οβίδα τον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Φεύγοντας, πήραν μαζί τους και τμήματα αρχαίων μνημείων (120 χρόνια περίπου πριν τον Έλγιν…), μεταξύ των οποίων τη Λέαινα του Πειραιά, που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Ναυστάθμου της Βενετίας (Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ εκδ. 2007)

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών το 1687, δεν υπήρχε. Ο τίτλος του Προκαθημένου Αθηνών από το 732 (υπαγωγή στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως), ως την 31/12/1923 (ανύψωση Αθηνών εις Αρχιεπισκοπήν), ήταν Μητροπολίτης (
Επίσκοπος).
Μητροπολίτης Αθηνών από το 1686 ως το 1689, ήταν ο Αθανάσιος Β’.

Διαδέχθηκε τον Ιάκωβο Α’ (1676-1686). Συνεπώς, ΚΑΝΕΝΑΣ Γεώργιος Δούσμανης (ή Gjergi Dushmani), δεν ήταν το 1687 Μητροπολίτης (ή …Αρχιεπίσκοπος) Αθηνών!

Τέλος, για τον Γ. Δούσμανη, στη μνημειώδη «Ιστορία των Αθηναίων», του Δ. Καμπούρογλου (ς), Τόμος Γ’, αναφέρεται ότι ο Γεώργιος Δούσμανης, ΠΡΟΥΧΩΝ της Αθήνας και όχι Αρχιεπίσκοπος, που έμενε στη Γαστούνη(!), κατά την εκστρατεία των Βενετών στον Ισθμό της Κορίνθου, έσπευσε επικεφαλής οπλιτών να τους βοηθήσει και έδειξε θάρρος, καρτερία και ζήλο.
Μάλιστα τον Οκτώβριο του 1693 ο Μοροζίνι απένειμε στον Δούσμανη δίπλωμα ιππότη και το 1695 του δόθηκαν μεγάλες εκτάσεις στη Γαστούνη.
Ποια ήταν λοιπόν η σωτήρια παρέμβαση του Γ. Δούσμανη στον Φ. Μοροζίνι;
Τέλος, για το επώνυμο Δούσμανης, στην κορυφαία εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ, έκδ. 2007, βρήκαμε ότι πρόκειται για ευγενή κερκυραϊκή οικογένεια,που καταγόταν από την Ήπειρο και συγγένευε με βυζαντινούς και σερβικούς βασιλικούς και πριγκιπικούς οίκους.
Αναφέρεται για πρώτη φορά στα τέλη του 14ου-αρχές 15ου αιώνα.
Το επώνυμο Δούσμανης, προέρχεται από την τουρκική λέξη  dusman, που σημαίνει εχθρός, επειδή  ο πρώτος αρχηγός της οικογένειας, έκανε συνεχώς επιδρομές εναντίον τους!


 http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.