Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ O ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις οδηγείται πια η κρίση στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης “Ευρασίας”. Πούτιν κατά όλων: Από τη μία Γερμανία και ΗΠΑ που αναζητούν “ζωτικό” χώρο και

από την άλλη η Τουρκία που πήρε θέση παρά το γεγονός ότι ιστορικά πάντα κρατούσε την θέση της διακριτικής ουδετερότητας στα παγκόσμια γεγονότα: Να κάνει το χωροφύλακα στα Στενά. Το μεγάλο ερώτημα είναι εαν η Ελλάδα έχει επιλέξει σωστούς συμμάχους και εαν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές κάνει την υπέρβαση και ακούσει το λαός της που δεν θέλει πια εξαρτήσεις από τη Δύση όπου κατά τους νεοφιλελεύθερους πάντα ανήκε εκεί.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα τηλεφωνική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθούν με κάθε κόστος.

Οι Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν επίσης ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Κριμαία πρέπει να εξαλειφθεί και ότι το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 16η Μαρτίου στην Κριμαία με το ερώτημα της ένωσης με τη Ρωσία είναι «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο» και «παράνομο», σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Τι σημαίνει “με κάθε κόστος”; Είναι η Γερμανία και η Τουρκία έτοιμες να κάνουν “τα πάντα” για να αποτρέψουν το λαό της Κριμαίας από το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του στην αυτοδιάθεση; Και λέγοντας “τα πάντα” εννοούμε την ανοιχτή πολεμική σύγκρουση με μία παγκόσμια πυρηνική υπερδύναμη.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν τόνισαν εξάλλου τη σημασία που αποδίδουν στην τήρηση των διεθνών κανόνων για τη διευθέτηση της κρίσης, ενώ σημείωσαν ότι οι προσπάθειες να σχηματιστεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» και μια επιτροπή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες είναι σημαντικές.

Εξάλλου η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπου συμφώνησαν ότι η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να διευθετηθεί διαμέσου της διπλωματίας.

«Η καγκελάριος εξήγησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση της σύγκρουσης» ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε γραπτή ανακοίνωση, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα στο Βερολίνο.

«Ο Κινέζος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης μέσω διαλόγου» ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως ο Σι εκτίμησε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.