Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΣΤΗΝ "ΟΣΙΑ"...ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ :ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ "ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ" ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ΕΧΟΥΜΕ....ΕΤΡΕΞΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΟΥΣΑ ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ
Άρειος Πάγος: Εξηγήσεις έδωσαν οι εισαγγελείς για τη δικογραφία Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου
Παπανδρέου και Ελευθεριάνος έδωσαν διευκρινίσεις στην εισαγγελέα Κουτζαμάνη - Για «κακή διατύπωση» στο διαβιβαστικό για τα υποβρύχια μιλά το Ανώτατο Δικαστήριο - Δεν διενεργήθηκε καμία προκαταρκτική εξέταση - Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη
Μαίνεται η αντιπαράθεση που άνοιξε χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη και την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή το διαβιβαστικό της δικογραφίας που έφτασε στη Βουλή για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι, ενώ νωρίτερα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλούσε τα θεσμικά όργανα της πολιτείας σε «σώφρονες αντιδράσεις» («φωτογραφίζοντας» το ΠΑΣΟΚ), λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι οι επίκουροι εισαγγελείς εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, δεν διενήργησαν, αλλά ούτε μπορούσαν να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Αυτό διευκρίνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Παπανδρέου και ο κ. Ελευθεριάνος, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όταν κλήθηκαν να παρέχουν εξηγήσεις στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας.

Οι δύο λειτουργοί της Δικαιοσύνης, στο διαβιβαστικό τους έγγραφο προς τη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τήρησαν τη διατύπωση που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003).

Έτσι, στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή αναφέρεται ότι «... από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης, υπουργών -μελών της κυβέρνησης, συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17.10.2010 και επόμενα».

«Κακή» χαρακτηρίζεται από την πλευρά του Αρείου Πάγου η διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, πολύ περισσότερο, μάλιστα, αφού δεν πραγματοποιήθηκε.

Εξάλλου, τονίζεται ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι εισαγγελείς κ.λπ. να διενεργήσουν έρευνα, εφόσον διαπιστώσουν την εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Πρέπει στην περίπτωση αυτή να  διαβιβάσουν τη δικογραφία αμέσως στη Βουλή.

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά τους, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν ότι ήταν επιβεβλημένη η άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, γιατί η αντιφατική και ατυχής διατύπωση του αρχικού διαβιβαστικού εγγράφου των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών (παρότι διορθώθηκε στο έγγραφο του αντεισαγγελέα του ΑΠ, κ. Ν. Παντελή), επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις μικροκομματικού χαρακτήρα.

Μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι ούτε προκαταρκτική εξέταση έγινε ούτε αξιολόγηση επί της ουσίας, αλλά απλή διαβίβαση των πρακτικών της Βουλής πίσω στη Βουλή, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. «Άνθρακες ο θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη φιάσκο. Ένα φτηνό διαδικαστικό τέχνασμα χωρίς περιεχόμενο» λένε χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη.
Βουλή: Επικοινωνιακά παιχνίδια με τη δικογραφία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές, το... γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση πετούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη αναφορικά με την υπόθεση της δικογραφίας για τα Ναυπηγεία, λέγοντας ότι έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας και πρόταση για σύσταση Προανακριτικής για τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου.

Σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνουν, θα προκύψει θέμα επικοινωνιακών τακτικισμών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όλο το περιθώριο να καταθέσει το προηγούμενο διάστημα αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση -κάτι που, όπως έλεγαν, ουδέποτε το έπραξε. 

Γι' αυτό και οι καταγγελίες περί μεθόδευσης της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάθε άλλο παρά ευσταθούν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε την «οδό» αυτή, προκειμένου να μην κλείσει το θέμα, το όλο εγχείρημα θα είχε προδιαγραμμένη κατάληξη. Και αυτό διότι, όπως προαναφέραμε με το κλείσιμο της Βουλής επέρχεται πλήρης παραγραφή όλων των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, που εμπλέκουν κυβερνητικά στελέχη (νόμος περί ευθύνης υπουργών).

Κοινοβουλευτικές πηγές έλεγαν τέλος ότι η δικογραφία δεν περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από τα πρακτικά της Ολομέλεια του Σώματος του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν συζητήθηκε και απορρίφθηκε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα υποβρύχια.

protothema.gr