Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ


ΑΦΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς μοιράστηκε ο τηλεοπτικός χρόνος ανάμεσα στη κόμματα για τις Ευρωεκλογές
Eκτός από το πώς θα μοιραστούν τα επτά εκατ. ευρώ για τις ευρωεκλογές, η διακομματική συμφώνησε και για το πώς θα μοιραστεί ανάμεσα στα κόμματα ο τηλεοπτικός χρόνος.
Η συνεδρίαση στην οποία, όπως σημειώνει ο Βηματοδότης, είχε πολλά παρατράγουδα κατέληξε αποφασίζοντας τα εξής: Το 40% του τηλεοπτικού χρόνου θα διανεμηθεί στα κόμματα με βάση τις ευρωεκλογές του 2009 (υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπέρασε το 5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε περίπου 30%).
Το άλλο 40% θα διανεμηθεί βάσει των εθνικών εκλογών του 2012, στις οποίες πρώτο κόμμα ήρθε η ΝΔ, δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠαΣοΚ.

Το υπόλοιπο 20% του τηλεοπτικού χρόνου θα κατανεμηθεί στα υπόλοιπα κόμματα, στα οποία περιλαμβάνεται και Το Ποτάμι.
Αυτό που απομένει τώρα είναι το τι θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή. Το νεοναζιστικό κόμμα δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση με απόφαση της Βουλής, με την οποία απαγορεύτηκε η κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν δικαιούται τηλεοπτικό χρόνο. Το ζήτημα το εξετάζουν νομικοί.
Σε ό,τι αφορά την εκλογική χρηματοδότηση ανακοινώθηκε ότι το ποσό που θα χορηγηθεί στα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές θα ανέρθει στα 7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,4 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την εκλογική χρηματοδότηση στις ευρωεκλογές του 2009. Από τα 7 εκατ. ευρώ το 60% θα εκταμιευθεί άμεσα και το υπόλοιπο 40% θα δοθεί τον Ιούνιο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκε και το ζήτημα της διαφημιστικής προβολής των ευρωεκλογών προκειμένου να αποφευχθεί η αποχή και να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.
iefimerida.gr/imerisia.gr