ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΕΨΑΝ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν ευθύνες οι άνδρες του Λιμενικού για τη βύθιση του σκάφους με μετανάστες στο Φαρμακονήσι, ζητάει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού και είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το εάν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων εννέα ήταν παιδιά.
Να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό της 20ής Ιανουαρίου 2014 στο Φαρμακονήσι,
να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.
Χθες, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτιντ Πρες ότι η ναυτική τραγωδία στο Φαρμακονήσι «φαίνεται να είναι μια υπόθεση αποτυχημένης μαζικής απέλασης».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ
«Ύψιστη αποστολή του Λιμενικού Σώματος, πέρα από την άγρυπνη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, είναι η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ζωής, μέσω της διάσωσης κινδυνευόντων ανθρώπων στη θάλασσα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος...
Έτσι διαψεύδει τις καταγγελίες μεταναστών -που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν στο Φαρμακονήσι ανατράπηκε, ενώ πλωτό του Λιμενικού το ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές.
Στην ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση το πλωτό του λιμενικού δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αλλά προς το Φαρμακονήσι και ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από το στίγμα της βύθισης του σκάφους.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η διαδικασία τής ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, νότιοι άνεμοι έντασης 5 με 6 μποφόρ και ύψος κύματος 1,5 έως 2 μέτρα
newsit