Παντελόνια, σέλλες και βιβλία από ανθρώπινο δέρμα κατασκέυαζαν οι "υπερδημοκράτες" της Γαλλικής Επανάστασης
Στα επίσημα αρχεία του νομού Μαιν-ε-Λουάρ, σώζεται η κατάθεση του Ειρηνοδίκη JeanHumeau, από το Ponts-de-Ce, που αναφέρει τη λειτουργία στην περιοχή του, ενός απότα βυρσοδεψεία όπου οι ρεπουμπλικανοί έφτιαχναν παντελόνια και σέλλες απότο ανθρώπινο δέρμα των γδαρμένων θυμάτων τους!
Tο έργο του γδαρσίματος είχε αναλάβει ο αρχι-χειρουργός του 4ου Τάγματος Αρδεννών,Pequel, βοηθούμενος από απλούς στρατιώτες του. Τα δέρματα κατέληγαν σε ειδικευμένα βυρσοδεψεία,
όπως αυτό του Ponts-de-Ce.
Έχουν σωθεί οι ανατριχιαστικές περιγραφές μαρτύρων από τις περιοχές από όπου είχανπεράσει ο Pequel και οι άνδρες του: Τα γυμνά ανθρώπινα κορμιά κείτονταν άταφα,γδαρμένα κατά κανόνα μόνο από τη μέση και κάτω, προκειμένου να φτιάξουνπαντελόνια, με τέτοιον τρόπο, που από μακριά οι νεκροί φαινόταν «σαν να ήταν γυμνοίμόνο πάνω από την μέση» -όπως αναφέρει μια από τις περιγραφές.
Ο Καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Τουρ, και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας, Raoul Merrier, έχει εκδώσει, στον μεσοπόλεμο, ένα βιβλίο [7] στο οποίο εκτίθεται πληθώρα σχετικών μαρτυριών και ντοκουμέντων σχετικά με τη μακάβρια αυτή δραστηριότητα, αλλά και με τη χρήση τέτοιων παντελονιών από πολλούςρεπουμπλικάνους στρατηγούς.
Εκτός από τους στρατηγούς τους, όμως, και αρκετοί Ιακωβίνοι βουλευτές φορούσαν τέτοια παντελόνια, εμφανιζόμενοι με αυτά στις Εορτές του «Υπέρτατου Όντος»τους! Μεταξύ άλλων, αυτό το επιβεβαιώνει στο διάσημο Ημερολόγιο της [8] και η Aimeede Coigny η πνευματώδης και θαρραλέα γυναίκα των Γραμμάτων (που υπήρξε μούσα του Ελληνο-γάλλου ποιητή Αντρέ Σενιέ) Αυτή η μακάβρια φορεσιά ήταν δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, τα «κυριακάτικα» ρούχα τους, που σίγουρα πολύ ευαρεστούσαν το «Ον» τους, προς τιμήν του οποίου τα φόραγαν.
Αλλά αυτό που έχει πιο πολλή σημασία, είναι ότι η ενθάρρυνση και αυτής της κτηνωδίας προερχόταν από την πολιτική τους ηγεσία. To alter ego του Ροβεσπιέρου, ο Σαιν Ζυστ, στην Έκθεση του της 14ης Αύγουστου του 1793 προς την Επιτροπή Έκτακτων Μέσων, έγραφε:
«Στο Meudon γίνεται κατεργασία του ανθρωπίνου δέρματος. Το δέρμα που προέρχεται από άνδρες έχει αντοχή και ποιότητα ανώτερη από αυτό της κατσίκας. Αυτό που προέρχεται από θηλυκά υποκείμενα (sic) είναι μεν πιο απαλό αλλά παρουσίαζε μικρότερη αντοχή»...
Αποσπάσματα απ’ την πολύ καλή έρευνα του κ. Σπύρου Αναγνώστου για την Γαλλική Επανάσταση στο περιοδικό Τρίτο Μάτι τεύχος 215. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το περιοδικό στο αναγνωστικό κοινό γιατί πράγματι κάνει εις βάθος μελέτες σημαντικών γεγονότων της ανθρωπότητας.
http://www.hellas-now.com