Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΤΩΡΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "Κάνω δημοψήφισμα γιατί φοβάμαι πραξικόπημα"
Επιβεβαιώνεται ο αήθης ισχυρισμός Παπανδρέου εις βάρος των ΕΔ από τον Γάλλο δημοσιογράφο Quatremer
Μεγάλη δημοσιότητα πήρε το θέμα που πρώτος αποκάλυψε αναγνώστης του "Εν Κρυπτώ" το πρωί, ότι δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου κατά τη συζήτησή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Κάννες επικαλέστηκε κίνδυνο πραξικοπήματος για να δικαιολογήσει την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Όπως είχαμε γράψει, ο Γάλλος δημοσιογράφος Jean Quatremer, συνεργάτης της εφημερίδας Liberation εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα, έγραψε στο twitter ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου στις Κάννες την Τετάρτη το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η προκήρυξη δημοψηφίσματος ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πραξικοπήματος. Αυτή η πληροφορία δίνει την εξήγηση του "μυστηρίου" της ξαφνικής αποστρατείας των τεσσάρων αρχηγών: ενώπιον της οργής των Ευρωπαίων ηγετών ο κ. Παπανδρέου αναζήτησε δικαιολογία για το δημοψήφισμα σε χονδροειδείς θεωρίες συνομωσίας. Και για να δώσει κάποιο βάρος στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του, φρόντισε να έχει προηγουμένως "καρατομήσει" το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας, αδιαφορώντας για το κόστος στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Η είδηση αναπαρήχθη ταχύτατα σε διάφορα blogs και έφτασε και σε mainstream μέσα ενημέρωσης, χωρίς βέβαια να αναφέρεται πάντα η αρχική πηγή. Μάλιστα ορισμένες ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν την είδηση με άλλο τόνο και τίτλο "Κάνω δημοψήφισμα γιατί φοβάμαι πραξικόπημα" ή "Ετοίμαζαν πραξικόπημα", με προφανή στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι πράγματι υπήρχε κίνδυνος πραξικοπήματος και να "αθωώσουν" την άθλια κίνηση του Γ. Παπανδρέου. Όμως το όφελος από την αναπαραγωγή της είδησης είναι ότι τελικά ένας ραδιοσταθμός αναζήτησε το Γάλλο δημοσιογράφο και του πήρε συνέντευξη, στην οποία επιβεβαιώνει πλήρως την αρχική είδηση που ανέβασε στο twitter του.

Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που δημοσιεύεται εδώ (βλέπετε εμείς σεβόμαστε τη δεοντολογία), ο Jean Quatremer αναφέρει ότι μια πολύ καλά πληροφορημένη πηγή περιέγραψε σε μια ομάδα δημοσιογράφων πώς κύλησε το δείπνο την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και των ευρωπαίων εταίρων, Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Ρόμπαι, Ρεν και Λαγκάρντ. «Μας εξήγησε ότι ο Γιώργος Παπανδρεόυ είπε πως πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όπως ένα δημοψήφισμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος για πραξικόπημα στην Ελλάδα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες», επισημαίνει.

Ο ίδιος τονίζει πως ρώτησε στη συνέχεια τον άνθρωπο που του μετέφερε την πληροφορία αν οι παρευρισκόμενοι επέμειναν να μάθουν ποιο είναι ακριβώς το είδος της απειλής αυτής. «Μου απάντησε αρνητικά γιατί δεν είναι αυτό το θέμα που αφορά την παρούσα χρονική στιγμή τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι έξαλλοι που ο Παπανδρέου δεν κράτησε το λόγο του, γιατί προφανώς δεν κοινοποίησε σε κανέναν την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα». Εξηγεί μάλιστα αναλυτικά γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τον ρώτησαν για το θέμα αυτό: «Το μόνο πράγμα που ήθελαν να πετύχουν ήταν ο Παπανδρέου να «παραιτηθεί» από την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Βασικά, όπως φάνηκε, το ενδεχόμενο του πραξικοπήματος ήταν τελείως τρελό και γι αυτό οι Ευρωπαίοι δεν του έκαναν καμία ερώτηση. Δεν αξιολογήθηκε ως αρκετά σοβαρό για να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση».

Ο ίδιος πάντως σχολιάζει με καυστικό τρόπο την απόφαση αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού : «Aν μιλάει για κίνδυνο πραξικοπήματος στους Ευρωπαίους, πρέπει να δώσει εξηγήσεις και λεπτομέρειες, γιατί ρεζίλεψε την ίδια του τη χώρα». Σε ότι αφορά την αλλαγή ηγεσίας, ο γάλλος δημοσιογράφος πιθανολογεί πως παρότι η αλλαγή προσώπων στη στρατιωτική ηγεσία ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες, ίσως συνέβη τις τελευταίες αυτές ημέρες «για να πιστοποιηθεί η ιδέα πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη δημοκρατία».

Σε κάθε περίπτωση ο Jean Quatremer πιστεύει πως ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα, δεν θα ήταν πιθανό, καθώς η χώρα διαθέτει μια ισχυρή δημοκρατία, και θεωρεί ότι ο πραγματικός κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως στη βία που προέρχεται από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά και μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία.

Από πλευράς μας, κάθε σχόλιο περιττεύει. Τα είπε όλα ο Γάλλος δημοσιογράφος.



ΠΗΓΗ: EN KΡΥΠΤΩ

1 σχόλιο:

  1. ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΕΜΑ , ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΓΑΠ ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΒΟΥΝ ,ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.