Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES

Το βασικό άρθρο των FINANCIAL TIMES σήμερα κάνει λόγο για την ουσιαστική υποχώρηση της Ελλάδας… στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Η Ελλάδα έχει μετακινηθεί στις θέσεις για να ενισχυθούν οι δεσμοί με την πΓΔΜ, την εξαθλιωμένη βόρεια γείτονά της, συμφωνώντας μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψής  στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι.

Αλλά οι δύο βαλκανικές χώρες απέτυχαν να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη σε μια διαμάχη που έχει διχάσει τους εδώ και 24 χρόνια: Πως να αποκαλέσουν τη  Μακεδονία;
Οι Έλληνες ισχυρίζονται το όνομα της χώρας πρέπει να αλλάξει για να αποφευχθεί να υπονοεί εδαφικές αξιώσεις σε παρακείμενη περιοχή της Βόρειας Ελλάδα που  είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Μακεδονία.
«Τεράστια βουνά μας χωρίζουν (πάνω στο ζήτημα της ονομασίας). . . Δημιουργία ψευδών προσδοκιών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε ο κ. Ποπόσκι την Πέμπτη, απόσβενοντας τις ελπίδες που εκφράστηκαν από την Αθήνα λίγο πριν από την άφιξή του, που πίστευε ότι  ένας έντιμος  συμβιβασμός θα μπορούσε επιτέλους να είναι στα σκαριά.
Ο Νίκος Κοτζιάς,  υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Αθήνα και τα Σκόπια θα ήθελαν «έναν έντιμο συμβιβασμό που να καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και ακραίο εθνικισμό και στις δύο πλευρές.»
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος το 1991 οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία μετά από την κατάρρευση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, προσφέρθηκε να δεχθεί ένα όνομα της επιλογής της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα τουλάχιστον $ 200 εκατ.  ελληνικής βοήθειας και παράλληλων επενδύσεων αλλά η Αθήνα θεωρεί η τιμή είναι πολύ υψηλή.
Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην ΠΓΔΜ, ελέγχοντας τράπεζες, σούπερ μάρκετ και το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να αποκαλεί τη βόρεια γείτονά της ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), ακόμη και αν ορισμένοι από τις 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας Κίνα και η Ινδία, αναγνωρίζουν  το συνταγματικό της όνομα: Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η Αθήνα έχει ασκήσει βέτο για  την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ, προς μεγάλη ενόχληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Λίγοι Έλληνες πιστεύουν ότι τα Σκόπια θα σταματήσουν να επικαλούνται ως δική της την περιοχή της Μακεδονίας και είναι ενοχλημένοι από την αντιληπτή προσπάθεια της δεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης της χώρας να επισκιάσουν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον κατακτητή της Κεντρικής Ασίας.
Ένα γιγαντιαίο έφιππο ανδριάντα ενός πολεμιστή μοιάζει πολύ με τον αρχαίο βασιλιά βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, κοντά στην αψίδα του θριάμβου και μικρότερα μεγέθη των ηρώων με το Μακεδονικό Λάβαρο (αστέρι Βεργίνας).
Ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας – ο δάσκαλός του ήταν ο φιλόσοφος Αριστοτέλης – και μεγάλωσε στο αρχαίο Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, το οποίο εκτεινόταν  κατά μήκος του σύγχρονου συνόρων προς τα Σκόπια, πριν από τις  κατακτήσεις του.

 http://www.makeleio.gr/