Ο Ρώσος πρόεδρος… Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα την κύρωση της συμφωνίας για την δημιουργία της νέας Τράπεζα Ανάπτυξης των χωρών του οργανισμού BRICS , δημιουργώντας έτσι έναν εναλλακτικό δρόμο χρηματοδότησης για την Ελλάδα λίγο πριν το Eurogroup στο οποίο οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν την ισοπέδωση της χώρας.
Tο έγγραφο έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα των νομικών πληροφοριών της ρωσικής προεδρίας και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
Η Ελλάδα έτσι διαθέτει ένα “όπλο” στη φαρέτρα της το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει, ακόμα και στην διαπραγμάτευση.
Το σίγουρο είναι ότι στην Ούασιγκτον μόνο στο “άκουσμα” της είδησης έχουν εξοργισθεί με το Βερολίνο.
Tην ίδια στιγμή ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα μεταβούν στην Μόσχα στις 9 Μαϊου όπου και θα παρακκολουθήσουν την “Παρέλαση της Νίκης” κατά του γερμανικού Ναζισμού.
Εκεί θα συζητηθεί και το θέμα της χρηματοδότησης απο τον νέο οργανισμό Η Δούμα επικύρωσε τη συμφωνία για την ίδρυση της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης στις 20 Φεβρουαρίου, και τώρα εγκρίθηκε οριστικά από τον Β.Πούτιν.
Απ’αυτή τη τράπεζα θα υπάρχουν χρηματοδοτοδοτήσεις χωρών όπως η Ελλάδα, οι οποίες θέλουν ναμην βρίσκονται υπό τον θανατηφόρο εναγκαλισμό και τα “λάθη” του Ταμείου που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Μετά από αυτή την απόφαση υπάρχει και τυπικά το νομικό πλαίσιο για την άμεση έναρξη δανειοδότησης της Ελλάδας και άλλων χωρών φυσικά.
Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης, τα οποία αρχικά θα αφορούν στις χώρες μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στη συνέχεια όμως πρόκειται να επεκταθούν και σε χώρες που δεν είναι μέλη της συμφωνίας.
Συμφωνα με το καταστατικό για την ίδρυση της τράπεζας, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 στην βραζιλιάνικη πόλη της Φορταλέζα, η Τράπεζα θα είναι ένα από τα σημαντικότερους πολυμερείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, με δηλωμένο κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων .
Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν για την χρηματοδότηση έργων υποδομής στις χώρες του οργανισμού BRICS, «και τις αναπτυσσόμενες χώρες».
Ο επικεφαλής της ρωσικής Δούμας είπε νωρίτερα ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομής «σε όλο τον κόσμο».
Το περασμένα καλοκαίρι στην πόλη Ούφα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των BRICS, η οποία αποφάσισε σχετικά με την υποψηφιότητα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της τράπεζας των χωρών του οργανισμού BRICS.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναμένει ότι η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015, και θα είναι πλήρως λειτουργική σε τέσσερα ή πέντε χρόνια.
Λόγω της Ελλάδος, η δημιουργία της τράπεζας των χωρών του οργανισμού BRICS, έχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ως πρώτους πελάτες τις Ελλάδα,Πορτογαλία,Ισπανία,και Ιταλία.
Η οικονομική κατάσταση και η συνεχιζόμενη γερμανική πολιτική λιτότητας και πιέσεων από το Βερολίνο, θα αναγκάσει τις χώρες του Νότου, να αποτανθούν στην τράπεζα των χωρών του οργανισμού αυτού.
Η τράπεζα θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες διοίκησης:
Το συμβούλιο των διοικητών, το διοικητικό συμβούλιο ενώ μια χώρα από τις πέντε θα έχει την προεδρία εκ περιτροπής.
Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή του τον ερχόμενο Απρίλιο στην πόλη Ufa της Ρωσίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov αναμένεται να γίνει ο πρώτος πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών,όπως ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Sergei Storchak, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24 TV.
Το κέντρο της διοίκησης της τράπεζας πρόκειται να είναι στην Σαγκάη.
Η Ινδία πρόκειται να προεδρεύσει για την πρώτη θητεία που θα είναι 5 έτη, ενώ ο πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου θα προέρχεται από τη Βραζιλία.
Όπως είναι φυσικό, η έγκριση του ποσού των 100 δισ.$ από τη ρωσική Δούμα, (παρόμοιες εγκρίσεις θα ακολουθήσουν και από τις άλλες χώρες μέχρι το τέλο της άνοιξης), που βάζει σε τροχιά υλοποίησης το σημαντικότερο τραπεζικό και οικονομικό γεγονός στη δεκαετία που διανύουμε, πρόκειται να απολέσει την αφετηρία για σημαντικότατες εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Εξελίξεις οι οποίες δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση και τη χώρα μας.
Από το τέλος του 2015 και μετά θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄ΠΠ και μετά που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες και όχι μόνο χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην οικονομικού κυριαρχία του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης.
Τη Ρωσία θα επισκεφθούν στις 9 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, όπως ανακοίνωσε ο δεύτερος.
Εκεί θα συζητηθεί και το θέμα μιας μελλοντικής χρηματοδότησης. Θα προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Μόσχα από 17 έως 21 Απριλίου.
Τη Μόσχα θα επισκεφθούν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος μαζί με την αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού Ελένη Κουντουρά, από 18 έως 20 Μαρτίου.
Ο κ. Ήσυχος θα επισκεφθεί επίσης τη Βραζιλία από 14 έως 17 Απριλίου για τη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού.
Το πώς και εάν η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί το νέο αυτό σκηνικό στο πλαίσιο των σημαντικώνεπαφών που έχει τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία είναι ένα θέμα που μένει να δούμε.
Η ευκαιρία όμως είναι εδώ, και για όσους τολμούν και ενδιαφέρονται πάνω απ’όλα για το εθνικό συμφέρον υπάρχει μια επιπλέον λύση-όπλο στη “φαρέτρα” τους.
μακελειο